Ce este criptomoneda sau valuta digitală?

criptomoneda primexteam

Moneda digitală sau „criptomoneda”, din englezescul „cryptocurrency”, reprezintă un sistem de plată electronic,ce a fost creat în anul 2009, de către Satoshi Nakamoto. Nu se știe până acum dacă acesta este o persoană reală sau un grup, dar … asta este altă poveste.

Cât de sigure sunt tranzacțiile?

Tranzacțiile de informație digitală, adică banii virtuali, sunt securizați cu ajutorul criptografiei făcând astfel imposibilă contrafacerea ei. Tranzacțiile de monedă virtuală au loc între portofelele virtuale. Astfel, fiecare portofel virtual va primi o „cheie privată” care rezultă în urma criptografiei. Așadar, această cheie privată împiedică alterarea, modificarea tranzacției de către o altă persoană, acest lucru făcând ca tranzacțiile să fie extrem de sigure.

Cine deține moneda și cum se poate crea?

Practic, moneda nu e deținută de nimeni. Valoarea monedei este dată de comunitate, de cerere si ofertă. Spre deosebire de banii fizici care sunt deținuți de bănci, moneda digitală face parte dintr-un sistem descentralizat, fără să aibă vreo autoritate centrală. Astfel tranzacțiile sunt anonime, criptate și sigure, fără a exista riscul furtului de identitate.De asemenea, cantitatea de criptomonedă ce poate fi generată este limitată, fapt ce previne inflația.

Moneda poate fi cumpărată, dar și creată. Procesul de creare a monedei se numește minare. Ce presupune acest proces? ”Minerii”, practic validează fiecare tranzacție efectuată vreodată asigurându-se că tranzacția nu se poate dubla, adică se previne frauda. Procesul acesta de minare folosește puterea de procesare a calculatorului, a procesorului pentru a rezolva ecuații foarte complexe. Aceste ecuații asigură practic securitatea tranzacțiilor.

De exemplu, să zicem că achiziționezi un televizor de la un prieten în bitcoin. Pentru a se asigura că monedele prietenului tău sunt autentice, minerii încep să verifice tranzacția (mai exact procesoarele minerilor). Ei încearcă să verifice foarte multe tranzacții. Aceste tranzacții sunt adunate într-un fel de „cutie” virtuală închisă cu o încuietoare virtuală. Minerii încearcă să găsească cheia potrivită pentru a deschide această cutie numită block chain. O dată ce această cheie este găsită, tranzacțiile pot fi verificate.

Pentru acest proces de minare, minerii sunt recompensați în bitcoin.

Deoarece procesul de minare necesită o investiție de timp, bani și energie destul de mare pentru că procesoarele foarte puternice costă, mulți preferă să obțină criptomonedă prin platforme de schimb.

Acest tip de monedă digitală este folosit din ce în ce mai mult pentru că tranzacțiile cu această criptomonedă nu se fac prin intermediul băncilor, deci, din start nu există comisioane. Dacă vei dori să te servești de această criptomonedă, în tranzacțiile viitoare, va trebui să știi că NU AI NEVOIE DE UN CONT BANCAR, ci doar o adresă specială și o parolă, care formează un cont special, asemănator cu un cont de pe o rețea de socializare. Din acest cont, se pot face plăți către alte conturi asemănatoare și transferul banilor se face în mod instant.

Criptomoneda – Avantaje și dezavantaje

Avantaje:

  • tranzacții sigure, rapide
  • sistem descentralizat – nu controleaza nicio autoritate moneda
  • NU există riscul inflației
  • comisioane aproape 0
  • tranzacții anonime – nu există riscul de furt de identitate

Dezavantaje

  • încă nu e stabilă – cursul fluctuează
  • încă nu toți comercianții cripomoneda ca plată

După cum vedeți, la fel ca orice lucru nou, este nevoie de timp pentru ca această inovație să fie acceptată de toată lumea. La fel s-a întâmplat și când au apăarut pentru prima dată cardurile, iar acum sunt niște lucruri normale, la fel ca banii lichizi. Cert este că această nouă monedă va schimba radical modul în care sunt priviți banii și procesul de tranzacționare și comisionare actual.

Ai nelămuriri? Lasă-mi un comment și hai să dezbatem împreună!

Ai vreun prieten pasionat de lumea IT? Dacă ți-a plăcut articolul, împărtășește și cu restul!

 

Ai o întrebare? Lasă un comentariu mai jos:

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.