Cronicile criptomonedei: Misterul lui Satoshi Nakamoto

,

În istoria monedelor digitale, prima apariție este BitCoin-ul. În toata presa se scrie faptul că sub pseudonimul Satoshi Nakamoto, in 2008, a fost publicată lucrarea științifică ce explică modul de funcționare Bitcoin. Nu se știe dacă acest Satoshi Nakamoto este o persoană, un grup sau o companie creându-se astfel în jurul acestui nume o serie de povești misterioase ajungându-se până la diverse teorii ale conspirației.

Goana după Satoshi Nakamoto

Satoshi – CIA sau NSA?

Satoshi Nakamoto moneda digitală un proiect CIAO publicație International Business Times vorbește despre un grup intitulat CIA Project care susține că această criptomonedă este de fapt un proiect NSA sau CIA. Ei spun că numele Satoshi Nakamoto ar însemna „Central Intelligence” în limba japoneză, dar numele Nakamoto este un nume comun in limba japoneză, deci această traducere aproximativă pare a fi o simplă coincidență.

De asemenea, ei pretind că BitCoin nu a folosit cel mai comun program pentru a crea chei securizate arătând astfel faptul că NSA avea informații complete despre BitCoin, ba mai mult decât atât NSA având și o „ușă din spate” (backdoor) în sistem. Și această presupunere pare să fie respinsă deoarece codul sursă BitCoin este unul de tip „sursă deschisă”(open-source).

Grupul spune că toate aceste concluzii au venit în urma supravegherii activității agențiilor guvernamentale și astfel au ajuns la aceste concluzii, însă lipsa profunzimii dovezilor face din aceste afirmații doar o teorie conspirațională.

5 greșeli care par a-l da de gol pe Satoshi Nakamoto

Informaticianul, sociologul și filosoful Ted Nelson pare sa scoata putin din ceață moneda digitală si istoria ei, dezvăluind într-un videoclip că adevăratul Satoshi Nakamoto este de fapt matematicianul japonez Shinichi Mochizuki.

Nelson spune că sunt câteva lucruri care l-au „dat de gol” pe Sinichi:

  • este un geniu capabil să conceapă un astfel de sistem
  • este un matematician excepțional preocupat de teoria teoria numerelor
  • a deslușit faimoasa conjectura ABC
  • nu folosește metode clasice de promovare a lucrărilor științifice, ci le postează pe Internet lăsând mai apoi să se împrăștie în mod natural

Vă las să aflați mai multe despre această potențială elucidare a misterului monedei digitale direct de la cel care a propus această teorie, inclusiv cum se explică faptul că documentele sunt scrise într-o engleză atât de bună chiar dacă el este japonez.

Profilul prinde contur

Valul de ceață din jurul acestui personaj misterios a început să se ridice în urma unui reportaj făcut de jurnalista Leah McGrath Goodman pentru Newsweek. Aceasta a căutat într-o bază de date care conținea cărțile de identitate a cetățenilor naturalizați americani. Aici a găsit un profil și un trecut, un istoric care părea a fi o posibilă potrivire. Jurnalista a obținut o adresă de e-mail de la compania de la care Satoshi cumpăra trenuri de jucărie, însă acesta a încetat să mai răspundă la e-mailuri imediat ce a fost întrebat de BitCoin.

De aceea, profilul inventatorului primei monede digitale a fost creat în mare parte din descrierile celorlalți membri ai familiei. Astfel că prima descriere vine chiar de la fratele său care spune că Satoshi este un geniu în matematică și calculatoare, însă lucrează la lucruri clasificate. Ba mai mult decât atât, există o bună perioadă de timp din viața acestuia despre care nu se știe nimic și în niciun caz nu va recunoaște că el a creat moneda digitală.

Căutările au avansat ajungând la Gavin Andresen, omul de știință de bază de la BitCoin. Acesta spune că a lucrat îndeaproape cu cineva cunoscut sub numele de Satoshi Nakamoto în dezvoltarea monedei digitale. Cei doi au corespondat prin email sau prin mesaje private pe forumul BitCoin pentru o perioadă de aproape un an de zile. Se pare că cei doi nu au discutat decât despre program, pentru că Satoshi „nu a fost niciodată vorbăreț”, spune Gavin.

Prim dată când cei doi au vorbit și despre altceva decât codul sursă, a fost și ultima dată pentru că Nakamoto i-a atras atenția lui Gavin despre faptul că nu ar trebui sa vorbească despre el într-un mod care sa îl facă sa pară misterios.

Lui Nakamoto nu i-a plăcut faptul că „presa transformă acest lucru într-o valută pirat”, subminându-i astfel valoarea. În schimb, i-a mai spus acesta, ar trebui ca lumea sa știe că este de fapt un proiect cu sursă deschisă. Nakamoto a dispărut complet de pe radar de când Andresen i-a spus ca a acceptat invitația CIA de a vorbi cu ei pentru a le explica noul concept dintr-o altă perspectivă decât cea a unei unelte folosite pentru tranzacțiile pe piața neagră.

Secretele lui Satoshi

Dorian Satoshi Nakamoto moneda digitală

Dorian Satoshi Nakamoto în timpul interviului de la Associated Press Bureau , joi, 6 martie 2014 în Los Angeles.

Satoshi Nakamoto, cel pe care l-a găsit jurnalista Leah McGrath că ar corespunde cel mai bine profilului, s-a născut în 1949, în orașul Beppu, Japonia, și conduce o … Toyota Corolla. Ceea ce este foarte interesant e faptul că în ultimii 40 de ani, Satoshi Nakamoto nu și-a folosit niciodată prenumele, Satoshi, care este chiar o diviziune a BitCoin-ului. Familia spune despre el că este un om foarte inteligent, dar secretos, chiar obsesiv de privat.

Fiica lui spune că acesta a îndemnat-o sa își deschidă propria afacere, să nu fie dependentă de guvern. Aceasta spune că tatăl ei era foarte supărat pe guvern, taxe și oamenii din acest domeniu. Acesta și-a construit propriul calculator, lucra foarte multe ore și își ținea biroul mereu încuiat.

De asemenea, nu se mai știu foarte multe despre slujba lui din 2001 de când a demisionat de la Federația Administrației Aviatice din New Jersey. Mai mult decât atât, Andresen susține că Nakamoto i-a spus cam cât timp i-a luat sa creeze BitCoin, iar aceasă perioadă corespunde cu perioada despre care nu se știe nimic de job-ul acestuia. „ Satoshi a spus ca a lucrat ani de zile la BitCoin înainte să îl lanseze”, mai spune Andresen.

Codul sursă al primei monede digitale a fost rescris în proporție de aproximativ 70 la sută. Interfețele acestuia nu erau chiar cum trebuie, codul fiind cam dezordonat, ceea ce sugerează faptul că ar fi fost scris de o singură persoană.

Adevăr sau mai mult mister?

Ajungând în final și la omul despre care s-au spus atâtea, Satoshi i-a spus jurnalistei: „Nu mai sunt implicat în asta și nu pot să discut despre acest lucru. A fost predată altor oameni. Ei sunt responsabili de ea acum. Eu nu mai am nicio legătură.”. Conversația s-a încheiat pentru că Nakamoto a refuzat să mai dezvăluie ceva, iar cei doi polițiști care îl însoțeau au subliniat la rândul lor că discuția s-a încheiat.

Cu toate acestea, pe 19 martie 2014, Satoshi Nakamoto a dat o declarație care aduce un nou val de mister asupra întregii povești.

„Numele meu este Dorian Satoshi Nakamoto. Eu sunt subiectul ziarului Newsweekstory despre BitCoin. Scriu această declarație pentru a îmi reabilita numele. Nu am creat, inventat sau lucrat la BitCoin. Neg raportul Newsweek”.

Acesta mai declară faptul ca nu a auzit de moneda digitală BitCoin decât la mijlocul lui februarie 2014 de la fiul său. Acesta din urmă fusese contactat de un reporter pe care îl întalnise la el acasa. De aceea a chemat poliția susținând faptul că tot acest fals raport a creat stres pentru el și familia sa.

După cum vedeți, există foarte multe povești care circulă în jurul acestui controversat personaj, însă niciuna nu elucidează cu adevărat misterul. Acestea sunt doar câteva din ele. Poate că vom afla adevărul dacă va fi acceptată nominalizarea lui Satoshi Nakamoto la Premiul Nobel pentru Economie din anul 2016.

Ai o întrebare? Lasă un comentariu mai jos:

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.