Moneda digitală – moneda viitorului sau a neîncrederii?

În ultima perioadă moneda digitală a făcut parte din titlurile multor ziare și site-uri de știri, creând în jurul ei multe controverse.Încă de la început aceasta a fost învăluită de mistere care nu au fost nici până în prezent elucidate. Dar acestea au fost discutate într-un alt articol pe care îl puteți găsi aici.

Moneda digitală – de la forumuri la New York Times

Astăzi, vreau să urmărim puțin evoluția monedei digitale,să vedem încotro se îndreaptă: a fost doar un trend de moment sau va revoluționa sistemul bancar tradițional?

În presă a început să se scrie despre prima monedă digitală atunci când Satoshi Nakamoto a lansat primul document despre Bitcoin. Cu toate acestea, la început discuțiile despre moneda digitală au existat doar pe forumuri, practic într-un cadru foarte restrâns.

Explozia trend-ului criptomonezilor a avut loc când pentru prima dată s-au cumpărat bunuri reale cu bani virtuali, mai exact două pizza care au ajuns să valoreze 11 milioane de euro. Sit-urile au preluat imediat această știre, evenimentul devenind viral.

Toată această mediatizare a venit în sprijinul monedei virtuale făcând cunoscută acestă monedă alternativă care practic se bazează pe neîncrederea oamenilor în sistemul financiar actual, neîncrederea oamenilor în banii fiat ( bani a căror valoare este este dată de lege și guvern). În plus, oamenii au văzut că într-adevăr aceasta are o aplicabilitate în lumea reală și nu e doar o monedă de schimb între oameni pasionați de IT.

Mai mult decât atât, moneda digitală nu a apărut într-un an întâmplător. Ea a apărut în 2009, ceea ce explică destul de multe, fiind curând după declanșarea crizei financiare.

Alternativa unui sistem centralizat, controlat

Această alternativă vine cu un sistem descentralizat, adică nu există nicio autoritate centrală care să controleze moneda, de aceea cu ajutorul acestui sistem se elimină comisioanele plătite băncilor. De asemenea cu ajutorul unui sistem criptografic se asigură anonimatul tranzacțiilor, dar și securitatea tranzacțiilor.

În plus, oricine poate participa gratuit printr-un program client. Un utilizator îşi poate genera oricâte perechi de chei, fiecare pereche fiind echivalentă cu un cont, unde cheia publică funcţionează ca adresă, iar cheia privată drept semnătură.

Tranzacțiile sunt validate de către mineri, iar pentru fiecare tranzacție validată minerii sunt recompensați în monedă digitală. În general fiecare tip de monedă digitală are o cantitate limitată de monedă care poate fi minată pentru a preveni inflația. Cantitatea maxima care poate fi minată de bitcoin este de 21 de milioane. Cantitatea de MCoin care poate fi minată este de 80 de monede la fiecare 2,5 minute sau de 46.000 monede în 24 de ore, în următorii 111 ani.

Așadar, aceasta este alternativa. Întrebarea este: va rămâne un sistem viabil spre care ne vom îndrepta cu toții, sau va genera mai multă neîncredere care în final va prăbuși întregul sistem nou creat?

Viziune dincolo de moneda digitală

moneda digitala MCoin

Există o serie de factori care duc la neîncredere în moneda digitală. Primul ar fi faptul că rata de schimb a monedei fluctuează în funcție de cerere și ofertă și expunerea mediatică. Al doilea factor ar fi riscul hyperdeflației datorită faptului că există un număr limitat de monede disponibile. De asemenea, lumea încă nu are încredere într-un sistem în care să poată cumpăra bunuri neavând bani reali în mână.

Însă cu toate acestea, din 2008 de când a apărut, moneda digitală nu a dispărut. Ba chiar mai mult decât atât, au apărut mai multe tipuri de monede virtuale, în prezent fiind peste 700 de criptomonede, fiecare tip încercând să îmbunătațească sistemul actual. Acesta este un lucru bun, însă totodata poate aduce neîncrederea oamenilor pentru că nu există o monedă unică, sută la sută stabilă.

Ceea ce a atras atenția tuturor este nucleul primei monede digitale Bitcoin și aplicațiile acestuia în diverse domenii. Block-chain-ul poate fi utilizat acolo unde un sistem centralizat este vulnerabil, unde utilizatorii nu trebuie sa aibă neaparat încredere unii în ceilalți. Spre exemplu, acesta poate fi folosit în sisteme de votare, sisteme de crowdfunding sau acolo unde este necesar să se facă plata când un anumit task este gata.

De asemenea s-au făcut îmbunătațiri asupra securității tranzacțiilor. Asistentul universitar Arvind Narayanan de la Princeton University a lucrat la o metodă prin care cheile private să fie împrăștiate în bucăți pe mai multe dispozitive. Astfel dacă securitatea unui dispozitiv este compromisă, banii tăi sunt în siguranță pentru că hackerul ar avea nevoie și de celelalte „bucăți” din cheia privată pentru a avea acces la contul tău.

Moneda digitală a atras atenția și renumitei instituții financiare Goldman Sachs. Analiștii de la această firmă găsesc în această tehnologie inovatoare un imens potențial pentru redefinirea tranzacțiilor ce va avea un impact imens asupra multor industrii. Tot aceștia mai spun faptul că acest sistem va facilita interacțiunile, le va face mai sigure, mai rapide și mai ieftine pentru că scoate din ecuație intermediarii în efectuarea plăților.

Tot această companie care nu cu mult timp în urmă le spunea investitorilor că moneda digitală nu este un mod sigur de a investi, a investit împreună cu o firmă de investiții din China, suma de 50 de milioane de dolari într-un startup Bitcoin numit Circle.

„Având în vedere că industria serviciilor financiare devine tot mai digitală și mai deschisă, vedem oportunități majore în companiile și serviciile care promit să transforme piața globală prin inovații tehnologice”, spune Directorul Executiv  de la Grupul Principal de Investiții Strategice Goldman Sachs.

Nu doar cei de la Goldman Sachs văd un potențial în moneda virtuală, ci și Banca Angliei care spune că monedele digitale, precum Bitcoin, pot avea un impact asupra umanităţii la fel de mare ca Internetul. Mai mult decât atât, consideră că băncile centrale ar trebui să aibă în vedere posibilitatea de a crea propriile monede digitale.

După cum vezi, la fel ca în orice inovație, este nevoie de timp atât pentru îmbunătățirea sistemului cât și pentru ca oamenii să accepte schimbarea. La fel a fost și cu cardurile de credit. Chiar și acum există oameni care încă nu au încredere să plătească cu cardul pe Internet pentru că există riscul ( mic, dar există!) de fraudă. Dar, dacă stai să te gândești, risc există tot timpul, fie că se țin banii în bănci, fie acasă.

După cum vezi, noile tehnologii schimbă lumea cu o viteză uimitoare: avem carduri de sănătate, salariul îl primim, dar uneori poate nici nu îl vedem pentru că este mai simplu să plătim cu cardul, mașini care se conduc singure (un alt subiect controversat vis-a-vis de siguranța celor din jur). Unele au fost acceptate mai ușor, iar pentru altele încă sunt subiect de discuție. Cert este că și moneda digitală este o inovație care a început să schimbe percepția asupra banilor și sistemului bancar. Cât va dura până să fie acceptată de toată lumea sau care va fi forma finală a acestui sistem nu știm cu certitudine, dar dacă în 7 ani de zile încă nu a dispărut, înseamnă că acest sistem are în continuare foarte mulți susținători.

Crezi că moneda digitală va dispărea din cauza lipsei de încredere în acest sistem inovator? Hai să discutăm în secțiunea de comentarii!

 

Ai o întrebare? Lasă un comentariu mai jos:

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.