Pizza de 11 milioane de euro: prima plată Bitcoin

,

În articolul anterior îți spuneam despre câteva din misterele monedei digitale (poți să îți reîmprospătezi memoria aici). Iată o altă curiozitate a primei monede digitale: cum s-a desfășurat prima plată Bitcoin.

Dar înainte, am și eu o curiozitate. Cât ai fi dispus să plătești pentru o pizza? Dar pentru două?

Prima plată Bitcoin din poftă sau curiozitate?

Ei bine, așa a început și povestea primei plăți Bitcoin. A început cu un un programator, Laszlo Hanyecz, care a deschis un topic pe un forum Bitcoin, oferind 10000 de Bitcoin celui care îi aduce pizza, la vremea respectivă 1 Bitcoin valorând 0.003 dolari.

Laszlo Hanyecz plata Bitcoin

Nu conta de la ce firmă este pizza, putea fi făcută chiar și de cel care avea sa o livreze, doar să nu conțină „chestii ciudate precum topping de pește”, ci doar ”chestii standard precum ceapă, cârnăciori…” a mai menționat Laszlo în cererea sa.

Fiind o cerere neobișnuită pentru vremea respectivă, unii au crezut că glumește. Alții chiar i-au sugerat faptul că ar putea să vândă acele monede virtuale pentru 41 de dolari, urându-i un „noroc” puțin sarcastic. Printre aceștia a intrat în discuție și o persoană carea părea foarte interesată de ofertă dorind să îi livreze o pizza de la Domino’s. Problema era că această persoană era din Europa și nu știa daca va putea plăti cu cardul din Europa pentru o pizza astfel încât livrarea să se facă în America!

Având intenții serioase, Laszlo i-a spus că cele mai multe pizzerii acceptă plata cu cardul, iar el și soția sa comandând uneori de la Papa John. Văzând totuși că nu primește ceea ce dorește, Laszlo chiar a întrebat dacă nu cumva cei 10000 de Bitcoin sunt prea puțini!

Deoarece discuția pe forum a continuat, iar Laszlo părea tot mai serios în legătura cu oferta sa, un alt utilizator l-a întrebat dacă într-adevăr îi este foame sau doar îi place foarte mult pizza.

forum discutie prima plata Bitcoin

Aici intervine partea interesantă: nici una nici alta! Laszlo a spus ca i se pare foarte interesant să poată spune că a  reușit să cumpere ceva real, palpabil, cu bani virtuali, practic invizibili. Și nu a trecut mult timp căci a doua zi a raportat pe forum că a primit două pizza de la Papa John pentru care a făcut plata în Bitcoin.

Îi pare rău?

Ceea ce este și mai interesant însă e faptul că a spus că oferta rămane valabilă: 10000 de Bitcoin pentru 2 pizza, atâta timp cât are fonduri (Bitcoin), spunând la vremea respectivă că are destul de multe monede.

prima pizza în plată Bitcoin

Cel mai probabil că atunci când a lansat acea ofertă deschisă nu s-a gândit la amploarea pe care o va lua moneda digitală pentru că o lună mai târziu a spus că nu mai poate onora oferta deoarece nu poate genera atâtea monezi. De asemenea, ceilalți utilizatori au început din nou să facă glume pe seama acelei pizza a cărei valoare practic tot creștea pentru că valoarea monedei digitale a început să crească. Astfel că un utilizator de pe forum a întrebat 6 luni mai târziu „cum e să mănânci pizza de 2600 de dolari?”.

Dar oare cum e să mănânci o pizza de 11 milioane de dolari? Aceasta ar fi putut fi o continuare la discuția de pe forum pentru că aproximativ patru ani mai târziu atât valorau cele 10000 de monede cu care s-a facut prima plată Bitcoin.

Probabil te întrebi, așa cum s-a întrebat toată lumea de altfel, dacă nu îi pare rău că a irosit acele monede. Practic el stătea pe o mină de aur, virtuală. Nu, nu îi pare deloc rău. Într-un interviu acordat New York Times acesta spune că nu îi pare deloc rău pentru că la vremea respectivă era ceva extraordinar să poți să faci o plată Bitcoin pentru ceva real, palpabil. Mai mult decât atât, nimeni nu știa că lucrurile vor evolua atât de mult.

Alții în schimb se bucură că nu au reușit să vândă monezile virtuale. E și cazul unui utilizator care a încercat să scoată la licitație 10000 de Bitcoin pe același forum. Acesta a început licitația de la 50 de dolari. Un an mai târziu scrie bucuros pe forum că e un om al naibii de norocos că nu a reușit!

bucuros ca nu a vandut 10000 de Bitcoin

Dezbaterile pe forum despre acel moment care cu sigurață va rămâne în istorie continuă și acum. Părerile în ceea ce privește decizia lui Laszlo de a face prima plată Bitcoin sunt diverse. Unii spun că nu ar fi vândut acele monede, alții susțin că banii sunt făcuți să circule indiferent dacă sunt virtuali sau nu și că nu poți aștepta la nesfârșit să crească valoarea unei monede sau a unui bun. Poti urmări în continuare discuțiile de pe forum aici.

Tu ce părere ai, e bine că a vândut, nu e bine? Tu ce ai fi făcut dacă ai fi avut acele monede la vremea respectivă?

Ți-a plăcut articolul? Împarte și cu prietenii tăi o bucată din curiozitățile monedei digitale!

Ai o întrebare? Lasă un comentariu mai jos:

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.