Poate fi deflația sfârșitul monedei digitale?

Deflatia monedei digitale

De ceva vreme încoace tot citesc în presă titluri care aduc în discuţie problemele care pot cauza deflaţia monedei digitale riscurile acesteia. Având în vedere faptul că sunt un susținător al acestei monede și că în prezent câștig bani cu ajutorul acesteia, m-am decis să cercetez puțin mai atent acest subiect.

Așa că, hai să începem cu începutul, nu-i așa?

Ce este deflația?

Deflația este inversul inflației. Așa că hai să vedem diferențele dintre cele două pentru a putea înțelege mai bine.

Inflația este o creștere generalizată a prețurilor simultan cu scăderea puterii de cumpărare a monedei naționale. Există mai multe cauze ale inflației, însă pe noi ne interesează una singură și anume: inflația prin monedă, adică emisiunea excesivă de monedă peste oferta reală de bunuri și servicii.

Ce aduce cu sine această inflație prin monedă? Putem să ne dăm seama din ecuația schimbului, a lui Fisher: MV=PT unde : M= Masa monetară V= Viteza de circulație a monedei P= Nivelul general al prețurilor T= Volumul tranzacțiilor. Așadar, dacă masa monetară (M) crește foarte mult, echilibrul poate fi obținut numai prin creșterea prețurilor (P). Restul nu se pot modifica deoarece volumul tranzacțiilor (T) nu poate crește mai mult de nivelul maxim pe care îl permite producția, viteza de circulație a banilor (V) nu prea poate fi modificată pentru că e mai greu să schimbi obiceiurile și preferințele oamenilor.

Ok, dar ce legătură are inflația cu moneda virtuală? Ei bine, în cazul monedei digitale există într-adevăr riscul deflației, adică, scăderea prețurilor bunurilor și serviciilor din cauza reducerii masei monetare. Practic, vor fi tot mai puține monede virtuale. Vom vedea imediat cum, dar înainte haide să lămurim cum scăderea prețurilor bunurilor și serviciilor poate fi dăunătoare, pe termen lung.

Probabil te întrebi: „Păi și dacă scad prețurile ce nu e bine?”.

ce este deflatiaÎn primul rând, atunci când scad prețurile din cauza deflației, scad și salariile, semn de criză economică. Iar în perioadă de criză economică, și consumul de produse scade.

Un alt efect al deflației este cresterea ratei reale a dobanzii fapt ce duce la scăderea drastică a investitiilor. Dacă preturile scad generalizat pe o perioadă lungă, marja de profit scade puternic, ceea ce înseamnă că producătorii nu mai investesc.

Deși există economiști care susțin că deflația ar fi totuși benefică, viitorul în cazul unei deflații nu pare foarte roz. Oare este așa și în cazul monedei digitale? Vom afla acest lucru puțin mai încolo. Însă hai să vedem ce anume poate cauza scăderea masei monetare digitale astfel încât să existe riscul unei deflații.

Cum se poate întâmpla deflația monedei digitale?

Fie că vorbim de Bitcoin sau Mcoin sau altă monedă digitală, numărul de monede care poate fi creat este limitat. Această limită este atinsă dupa un anumit interval de timp. În cazul Mcoin spre exemplu, perioada de minare (creare de monedă digitală) este de 111 ani.

Un prim pericol de deflație este faptul că o dată pierdut acel portofel digital, virtual, banii sunt pierduți pentru totdeauna. Banii aceia nu pot fi „găsiți” de către altcineva care să îi returneze sau să îi folosească în scop propriu. Deci, banii aceia au ieșit din circulație. Pe măsură ce oamenii își pierd portofelele virtuale, cantitatea de monedă virtuală practic scade fără să existe posibilitatea de a crea monedă în plus. Firește, există multe tipuri de monedă digitală. În prezent sunt peste 700 de tipuri de monedă virtuală. Dar situația de mai sus se referă strict la un singur tip de monedă.

Un alt pericol este că în cazul în care moneda devine tot mai rară, legea cererii și a ofertei prezice că valoarea lor va crește continuu. Cu cât e mai rară moneda, iar cererea de monedă crește și oferta scade, pentru că sunt tot mai puține, cu atât banul, moneda virtuală, devine mai scumpă. Iar aici, e un teritoriu necunoscut. Ce se întâmplă cu o monedă când devine tot mai valoroasă? Nimeni nu știe răspunsul cu exactitate. Unii economiști spun că un nivel scăzut de inflație este un lucru bun.

Dar, ce s-ar întâmpla spre exemplu dacă ai putea cumpăra cu un singur leu o mașină, sau o casă? Ar fi super, nu-i așa? Însă, cum ai mai putea cumpăra atunci o sticlă de suc, o pâine, ceva foarte ieftin? Chiar dacă ai plăti chiar și numai un ban, tot ar fi prea mult, având în vedere faptul că o casă ar costa un leu nu? Monedele ar deveni în acest caz impractice. Dar, aici intervine partea faină, diferită față de sistemul monetar actual: divizibilitate infinită.

Divizibilitate infinită împiedică deflația

Monedele digitale, spre deosebire de banii obișnuiți, permit o divizibilitate infinită. Astfel, ei pot fi împărțiți în cantități extrem de mici. Așadar, indiferent cât de valoroase ar deveni monedele digitale, un individ ar putea să le comercializeze în cantități practice.

Bitcoinii spre exemplu sunt totuși divizibili la 8 decimale, permițând 2.1*1015 unități totale.

Despre denumirea submultiplilor Bitcoin există încă multe discuții. În prezent, există câțiva candidați propuși precum:

  • 1 BTC = 1 bitcoin
  • 0,01 BTC = 1 cBTC = 1 centibitcoin (denumit și bitcent)
  • 0,001 BTC = 1 mBTC = 1 milibitcoin (denumit și mbit sau milibit sau chiar bitmil)
  • 0,000 001 BTC = 1 μBTC = 1 microbitcoin (denumit și ubit (pronunțat iu-bit) sau microbit)

Cea mai mică unitate Bitcoin este „satoshi”-ul (0.000 000 01 BTC = 1 satoshi) denumită după creatorul Bitcoin, prima monedă digitală, Satoshi Nakamoto.

–> Vezi aici misterele ce învăluie creatorul primei monede digitale

Protocolul Bitcoin folosește o bază a unităților de 1/100.000.000 (un „satoshi”), dar biții nefolosiți sunt disponibili în câmpurile protocolului, ce ar putea fi utili pentru a stabili subdiviziuni chiar mai mici.

Așadar, chiar dacă ar exista o pierdere extrem de mare de portofele, chiar dacă prin absurd, oamenii ar pierde un număr atât de mare de portofele astfel încât să rămână în circulație un singur bitcoin, sistemul nu ar avea probleme.

În consecință, chiar dacă există încă neîncredere și multe teorii ale conspirației în legătură cu această inovație, riscul deflației ce poate apărea din cauza pierderii de monedă este nefondat.

Pe tine ce alte așa-zise riscuri te fac să privești cu scepticism această monedă digitală? Hai să discutăm în secțiunea de comentarii!

Ai o întrebare? Lasă un comentariu mai jos:

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.